Güncel

YDK olarak Emek Buluşmasında bir araya geldik

8 Mart çalışmalarımızın bir parçası da online Emek Buluşması oldu. Yaygın kitle çalışması yanı sıra  7 Mart 2021 tarihinde online  olarak bir Emek Buluşması’nda katılımcılar, direnişçi işçiler ve farklı il ve emek alanından arkadaşlarımızın yaşadıklarını, deneyimlerini  paylaştıkları verimli bir tartışma atölyesi oldu. Etkinlik iki bölümden oluştu.

Giriş bölümünde bu çalışmanın yaz aylarında yürüttüğümüz çalışmanın bir parçası halkası olduğu vurgusu öne çıktı. 8 Mart’a giderken bu ve benzeri etkinliklerin birbirinin devamı  şeklinde ele  almanın önemi YDK  açısından  kısaca ortaya konuldu.

İmece Ev İşçileri Sendikası adına Münire İnal, Ankara Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası’dan Meryem Gönbe ve  YDK adına ise Yelda Öztürk ilk bölümde sunum yaptı. İkinci bölümde ise  direnişte olan kadınların süreçleri, sunumlara dair sorular ve tekstil atölyesi, metal, eğitim,  gibi bir çok farklı yerden arkadaşın deneyim paylaşımı ile devam etti.

İMECE’den Münire, ev işçisi kadınların iş yükünün pandemi ile birlikte daha fazla arttığı, kadınların kayıt dışı çalışması,  “işverenlerin” kadınlar için herhangi bir güvence sağlamaması gibi bir dizi başlık üzerinden konuşma yaparak hem kendi hem de sendika olarak  zengin  deneyimlerinin bir kısmını paylaştı.

Sağlık Emekçileri adına Meryem Gönbe’de sağlık emekçilerinin pandemi ile artan sorunlarına, hak gasplarına dair oldukça verimli bir konuşma yaptı.  Sağlık emekçilerinin artan iş yükünün kadınlar sağlıkçılar açısından çok daha boyutlu olduğunu, bir çok sağlık emekçisinin obsesif düzeyinde psikolojik olarakta sağlık sorunu yaşadığını sözlerine ekledi.

YDK adına konuşan Yelda Öztürk ise YDK olarak sürece nasıl baktığımız, kadınların emek alanındaki iş yükünün artması ancak daha fazla değersizleştirilmeye, şiddetin pandemi ile birlikte,  ne kadar arttığına dair sunum yaptı. Yelda “Pandemiyi Bir de Bana  Sor” şiarlı kampanyadaki deneyimlerimizi de paylaşarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe dair çalışmalarımıza değindi.

Forum bölümünde ise ilk olarak Migros, SML etiket ve Sinbo direnişçi işçilerinin fabrikalarında ve dirneiş sürecine dair deneyim aktarımları  yapıldı. Sunum yapan kadınlara yönetilen soruların ardından eğitim emekçisi, tekstil, metal gibi alanlardan arkadaşlarımızın deneyimlerini paylaşmasının ardından buluşmayı sonlandırdık.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu