Güncel

Sarıgazi LGBTİ ile röportaj…

H. Merkezi: Sarıgazi’de yaşayan LGBTİ’ler uzun zamandır mahallede yaptıkları yazılamalardan, aldıkları toplantılara “Alışın, biz varız!” diyorlar; bu anlamda örgütlenme çalışması yürütüyorlar. Hevilgbti sitesi yazarı Miran Koçkır, Sarıgazi LGBTİ ile bir röportaj gerçekleştirdi; Sarıgazi’ye dair izlenimlerini yazdı. Röportajı tam haliyle yayımlıyoruz:

Sarıgazi LGBTİ ile Röportaj

Uzun zamandır yapmayı planladığım ancak Ankara’da olmamdan kaynaklı görüşemediğim Sarıgazi LGBT ile yakın bir zaman önce iletişime geçtim ve buluşma kararı aldık. Sarıgazi Munzur Kültür Derneği’ne giderken çok heyecanlıydım. Yıllarca yaşadığım bu semtte bir LGBT örgütünün olması beni çok heyecanlandırıyordu. Direk derneğin arka bahçesine geçtik. Çok temiz, güzel bir bahçe ve duvarlar, devrimcilerin anısıyla özenle süslenmişti. Beni dernekte Devrim karşıladı. Bir yerden tanıdık geliyordu ama ikimiz de çıkaramamıştık. Kısa bir konuşma sonucundan lise arkadaşı olduğumuzu hatırladık. Böyle olunca daha fazla mutlu olmuştum. Yine Devrim bir gece önceden omuzlarındaki yükten kurtulmanın mutluluğunu yaşıyordu. Daha dün gece ailesine açılmış ve çok olumlu geçmiş. Aslında İstanbul’da geçirdiğim çok güzel günlerden biriydi. Öğretmen arkadaşın da gelmesiyle söyleşiye başlama kararı aldık. Öğretmen arkadaş ise Partizan’da örgütlü. Çok bilgili ve bilinçli bir arkadaş. Güzel bir muhabbetten sonra söyleşimize başladık;

– Öncelikle yereli konuşalım. Sarıgazi yerelinde LGBTİ’ye bakış nasıl?

Devrim: Bazen olumsuz tepki aldığım oluyor ama bu hemen her yer de yaşadığımız sorun olduğundan önemli bir şey değil. Bunlar biraz bilinçsizlikten kaynaklı tepkiler oluyor. Biraz kendimizi gösterdikçe değişmeye başlıyor. Sarıgazi halkının değişime açık bir yapısı var. Çalışmalar yapacağımız zamanda halkın bize destek vereceğine inanıyorum. Ezilmiş bir halkız ve ezilenin yanında olan bir halkta olduğumuz için halkın bize destek vereceğini düşünüyorum. Devrimci ve demokrat yapıda olması bizim örgütlenmemiz açısından önemli. Bu sayede daha çok anlaşılıyoruz ve destek görüyoruz.

Öğretmen: Feodal bağları koparamamış, ataerkil sistemde ve devletin istediği şekilde erkek egemen zihniyetle yaşamını sürdüren birkaç ailelerden veya da araştırmayan, sorgulamayan küçük çaplı bazı kişilerden Sarıgazi genelini kapsamayacak şekilde tepkiler alıyoruz. Ama bunlar tabi ki aşılmayacak, değiştirilmeyecek, dönüştürülmeyecek insanlar değiller.  Bunları da çalışmalarımızla aşacağımızı düşünüyoruz.

– Sarıgazi LGBTİ’nin oluşma sürecini anlatır mısınız?

Devrim: Kadınlardan yana alınan bir cesaretle kurulmaya başlandı. Henüz başlangıç aşamasındayız. Eril bir toplumda yaşıyoruz, eril bir sistem altında yaşıyoruz bu yüzden kadınlar yok sayılıyorlar, eziliyorlar. Biraz Yeni Demokrat Kadın’dan aldığımız cesaretle Sarıgazi LGBTİ kuruldu. Yaklaşık iki aydır bir toparlanma aşamasındayız.

Öğretmen: Biz Sarıgazi Partizan okurları olarak, Sarıgazi LGBTİ örgütlenmesine destek verip ve Sarıgazi’deki LGBTİ arkadaşlarımızın artık kendilerini özgür bir biçimde Sarıgazi’de kendilerini ifade edebilmelerini ve arkadaşlarımızın toplum tarafından, erkek egemen sistemin baskı altından, yok sayılması kapsamından çıkmaları gerektiğini ve kendilerini özgür bir biçimde ifade edebilmeleri için düşünerek Partizan, YDG ve YDK olaraktan ortak bir çalışma yaparak bu örgütlülüğün kurulmasına elimizden geldiğince yardımcı olduk. Artık biz toplumda ötekileştirilen, ezilen, her gün nefret cinayetlerine kurban verilen, intihara sürüklenen arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın olmasına göz yummak istemiyoruz. Bu şekilde de LGBTİ bireylerin her bulundukları alanda, Sarıgazi gibi bir mahallede de var olduklarını belirtmelerini, kendi kimliklerini ön plana çıkarmalarını ve biz buradayız demeleri için bu örgütlülüğe elimizden geldiği kadar yardımda bulunduk.

– Sarıgazi LGBTİ’ şuana kadar hangi etkinlikler düzenledi ve neler yapıyor?

Devrim: Çalışmalar daha yeni başlıyor. İlk faaliyetimiz sokakta duvar yazılamaları yaptık. Emeğe Ezgi konserinde stant açtık. Partizanla beraber çalışmalarımız oldu. Yine YDK imzalı onur yürüyüşüne çağrı afişi hazırladık.

Öğretmen: Faaliyetler açısından yaklaşık bir buçuk, iki aylık bir örgütlenme süreci var. Bu süreç içerisinde sokak yazılamaları, Emeğe Ezgi konserinde ve demokrasi caddesinde stant açılması ve LGBTİ onur yürüyüşüne de biz Sarıgazi Partizan okurları, YDK ve YDG olarak tüm arkadaşlarımızı bu yürüyüşe katılmamız gerektiğini belirten YDK aracılığıyla bir çağrı yaptı. Ve yürüyüşe katıldık. Orada Sarıgazi’de neden LGBTİ örgütlülüğü olması gereğini bir daha gördük, devletin yürüyüşe saldırısı erkek egemen zihniyetin bütün vahşiliği ile bütün faşistliği ile saldırmasını görmek örgütlenmenin gerekliliğini bize bir daha gösterdi. Şuanda bu örgütlülüğü biraz daha güçlendirmek ve yereldeki LGBTİ bireylerinin örgütlenmesini sağlamak ve LGBTİ kurumları ile ortak çalışmalar yapmak istiyoruz.

– Sarıgazi halkından ve kurumlarından olumlu ya da olumsuz görüşler geldi mi?

Devrim: Sarıgazi halkı demokrat bir yapıya sahip. Şu ana kadar halk içerinde örgütlülüğümüze dönük hiçbir olumsuz dönüş almadık. Alacağımızı da düşünmüyorum. Halktan değil de sistemden olumsuz dönüş olabilir. Sarıgazi’de LGBTİ’lerin örgütlenmesi sistemi rahatsız edebilir. Baskılar bu yönde bizi yıldırmayacaktır. Kurumlar olarak HDP, ESP ve DHF’nin bize olumlu dönüşleri ve destek açıklamaları oldu. Zaten bu kurumlar LGBTİ sorunlarına hâkim kurumlar. Onlarında bizimle beraber çalışmalar yürütmek isteyeceğine eminim. Bu yönde destek çok önemli. Destek vereceklerine inanıyorum.

Öğretmen: Evet, bu örgütlülük başladıktan sonra bize olumlu dönüşler gelmeye başladı. Sarıgazi’de YDK ve Partizan’ın bu çalışmasından sonra diğer tüm devrimci, demokrat kurumlar başta olmak üzere Sarıgazi’de kendini ifade edemeyen, herhangi bir kurumun içinde olmayıp da dışarıdan bizimle iletişime geçen LGBTİ’ler oldu. Onlardan olumlu dönüşler aldık. İyi bir şeyler yaptığımızın dönüşlerini alıyoruz. Bu yolla birkaç tane LGBTİ arkadaş bize ulaştı ve hala gelenler var. Görüşmek isteyenler var. Yine Sarıgazi’de 10.cu Halk Festivali yapılacaktı. Ne yazık ki yapılamadı. Ama gerçekleşmiş olsaydı.  Sarıgazi LGBTİ orada konuşma yapacaktı. Çalışmalarını orada da dile getireceklerdi. Şuana kadar olumsuz bir tepki ile karşılaşmadık. Sarıgazi yerelinde ve çevresinde hiçbir olumsuz tepki almadık. Diğer kurumlarla ortak LGBTİ konusunda fikir alışverişimiz Halk festivali komite toplantılarında oldu. DHF, HDP ve ESP’li arkadaşlarla çalışmalar yürütme ve ortak faaliyetler düzenleme yapmayı konuştuk. Festival yapılmış olsaydı LGBTİ arkadaşların kendilerini ifade etme şansı olacaktı. Yine bu süreçte bu kurumlardan gençlerle bir program çıkarılması yönünde ortak çalışmalar yapıldı. Toplantılar alındı. Arkadaşlar bir araya getirildi. Bir program çıkarıldı. Gençlikten arkadaşlar, diğer devrimci demokrat kurumların gençliklerinden arkadaşları, LGBTİ arkadaşlarla bir görüşme yapılıp fikir alışverişinde bulunuldu. Bundan sonrada bu adımların daha çok atılması ve ilerlemesi yönünde biz önayak olacağız. Diğer devrimci kurumlarla stant çalışması, dayanışma kartları, film gösterimleri ve tutsak tüm LGBTİ bireylerine faydalı olacak tüm etkinlikleri yapmak istiyoruz.

– Herhangi bir LGBTİ kurumuyla temasta bulundunuz mu?

Devrim: Bir kısmı ile beraber sohbet tarzı toplantılar aldık. Bundan sonraki çalışmalarda yine kurumların desteğine ihtiyacımız var. Diğer arkadaşlarımızı cesaretlendirmek açısından diğer kurumlar ile ortak çalışmalar yapmak istiyoruz.

Öğretmen: Aslında en başta yapmamız gereken şeylerden biriydi. Bu bağlamda biz bütün LGBTİ örgütlerle iletişimde olmaya çalışacağız. Hepsi ile fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Ortak çalışmalar yapmak için görüşmeler yapacağız.

– Peki, bundan sonra yapmayı düşündüğünüz faaliyetler nelerdir?

Devrim: Tutsak LGBTİ’lerle dayanışma yapmak istiyoruz. Yine yerellerdeki arkadaşlarla iletişime geçip, fikir alışverişi yapmak istiyoruz. Tiyatro gösterimi, sinevizyonlar ve stant açma gibi etkinlikler yapacağız.

Öğretmen: Devrim çoğunu ifade etti. Aslında ilk başta LGBTİ arkadaşların Sarıgazi yerelinde ve toplumda kendilerini istedikleri biçimde ifade etmelerini ve insanlarda farkındalık yaratmak için faaliyetler düzenlemeliyiz. Yine tutsak LGBTİ arkadaşlarla dayanışmayı büyütmek. Sarıgazi dışında ilçenin geneline yayılan ve kendini ifade edemeyen arkadaşlara ulaşmak. Bu örgütlülüğü büyütmek.

– Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Devrim: Diğer örgütlerle iletişime geçip ortak çalışmalar yapmak istiyorum. Desteklerini esirgemeyeceklerini düşünüyorum.

Öğretmen: Ben de aynı şekilde biran önce tüm LGBTİ örgütler ve Devrimci, demokrat kurumlarla bir şeyler yapmak gerektiğini, yeni adımlar atmak ve artık ciddi anlamda bu arkadaşlarımızın da var olduğunu göstermek ve çalışmalarımızı biran önce hızlandırmak gerektiğini düşünüyorum.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu