Güncel

Almanya Eşit Evlilik Hakkını Onayladı, Merkel Karşı Oy Kullandı!

Daha önce sivil partnerliği yasallaştıran Almanya eşcinsel çiftlerin eşit evlilik hakkını mecliste onayladı. Merkel oylamada ret oyu kullandığını açıkladı. Federal Alman Meclisinde bu sabah yapılan oylama ile eşcinsel çiftlerin de heteroseksüel çiftler gibi evlenebilmesine onay verildi. 393 milletvekili, eşcinsel evlilikleri onaylarken, 226 milletvekili karşı oy kullandı. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert böylece eşcinsel evlilikleri mümkün kılan önergenin kabul edildiğini açıkladı. 73 milletvekilinin evet oyu verdiği Hristiyan Birlik partisinin “evlilikte eşitlik” tasarısıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor. Bu evlilik yasasından medet umanlar, eşitliği bulamayacaklar “Almanya Başbakanı Angela Merkel oylamanın ardından yaptığı açıklamada, tasarıya “hayır” dediğini belirterek, “Benim için evlilik anayasada kadın ve erkek arasındadır. Bu nedenle de tasarıyı onaylamadım.” dedi. Başbakan Merkel, tasarının meclisten geçmesinin huzur ve toplumsal dayanışmanın sağlanmasına katkı sağlayacağını umut ettiğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, eşcinsel evlilik konusunda grup kararı alınması için zorlama yapmayacağını belirterek, milletvekillerinin kendilerinin karar vereceğini söylemişti.

Göçmen LGBTİ-aktivisti Aykan Safaoğu  ve Yeni Kadın aktivisti trans Ozan Uğur Almanya’da oylanan eşit evlilik hakkını değerlendirdi.

Göçmen LGBTİ+ aktivisti olan Aykan Safoğlu bu oylamanın Merkel gibi bir popülist muhafazakarın keyfi uygulamalarına fırsat vermek dışında hiçbir şey ifade etmediğini belirtti. Safoğlu, “Senelerce bu yasa önünde yegane engel kendisiyken, bir hamle ile yasayı oylamaya getirdi. Oylama görüntülerinden de anlaşılacağı üzere yaşlı beyaz erkeklerin çoğunlukta olduğu bir grup, evliliğe uygun olup olmadığımıza karar verdi. Üstelik Merkel, eşcinsel evlilik kadın/erkeğin fıtratına aykırı demek için fırsat buldu. Yani bu evlilik yasasından medet umanlar, özlemini çektikleri eşitliği daha bulamayacaklar gibi görünüyor“ dedi.

Yeni Kadın aktivisiti trans Ozan Uğur ise eşitlik vaadi ile eşcinsellerin sisteme kanalize edildiğini belirterek, “Çok daha önce sivil partnerliği onaylayan Alman devleti yıllar sonra bugün eşit evlilik hakkını oyladı ve onayladı. Vatandaşların arasında eşitliğin oylanması bir demokrasi tiyatrosundan başka bir şey değil. Düne kadar eşcinsel çiftleri heteroseksüel vatandaşları ile eşit görmeyen bir devlet bunu bir lütuf gibi sunarak bir oyun oynuyor. Aynı devletin başkanı ise ret oyu kullanarak heteroseksistliğinden ödün vermiyor. Ki evet oyu verseydi de Ortadoğu üzerinde oynadıkları oyunlarla eşcinsel, heteroseksüel, biseksüel, interseks, natrans ve trans onlarca kişinin ölümüne sebep olurken yine çok samimiyetsiz duracaktı. Bırakın Ortadoğu’yu Almanya içinde dahi her gün ayrımcılığa ve şiddete uğrayan onlarca trans için ne yapılıyor? Sadece vakaların görünür olması engelleniyor bu sahte demokrasi maskesi ile. Heteroseksist evliliklere mahkûm ederek homofobiye karşı mücadele verilmiş olmuyor“ dedi.

Daha önce ne olmuştu? Doğu Almanya, eşcinselliği yasaklayan yasayı 1968, Batı Almanya ise 1969 yılında kaldırmıştı. 2001 yılında sivil partnerliği tanıyan yasayı onaylamıştı. Haziran 2008’de ise Nazilere kurban giden gey ve lezbiyenleri anan,” Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen, Berlin Tiergarten’da“ halka açılmıştı. Naziler tarafından öldürülen LGBTİ+’ların anısına düzenlenen ilk kamu töreni ise ancak 1985 yılında, yani savaşın sona ermesinden 40 sene sonra anma törenleri arasında yer alabilmişti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu